Mniejsza ilość aminokwasów siarkowych = niższe ryzyko kardiometaboliczne?

3 lutego 2020, 14:32

Dieta roślinna może być kluczem do obniżenia ryzyka chorób serca. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii stwierdzili, że dieta z obniżoną ilością aminokwasów siarkowych - które występują w pokarmach wysokobiałkowych, takich jak mięso, nabiał, orzechy czy soja - koreluje z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego.



Wprowadzenie do problematyki bezsenności i jej wpływu na zdrowie

11 lutego 2024, 08:57

Bezsenność jest zaburzeniem snu, które wpływa na zdolność osoby do zasypiania, utrzymania snu lub zadowalającej jego jakości. Chociaż czasami może być przejściowym zjawiskiem, u niektórych osób może stać się przewlekłym problemem zdrowotnym. Przewlekła bezsenność nie tylko wpływa negatywnie na nastrój i wydajność w ciągu dnia, ale może również prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak depresja, choroby serca i cukrzyca.


Przeciwciała w silikonie

Leki na raka lepiej gryzą zza krat

22 maja 2010, 08:34

W istocie wszystkie posiadane leki to na raka silne trucizny, które szkodzą naszym zdrowym komórkom nieco mniej, niż tym chorym. Postęp onkologii to ciągła walka o zwiększenie tej różnicy. Naukowcy zatem zapakowali je do... klatek.


Spacerowanie po menopauzie zmniejsza ryzyko raka piersi

4 października 2013, 09:56

Kobiety w wieku pomenopauzalnym, które spacerują co najmniej godzinę dziennie, obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi. Artykuł poświęcony temu zagadnieniu ukazał się w piśmie Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention.


Makijaż wywołuje u mężczyzn podziw, a u kobiet zazdrość

27 czerwca 2016, 10:16

Badanie psychologów z Uniwersytetu w Stirling ujawniło, że mężczyźni sądzą, że kobiety z makijażem cieszą się większym prestiżem, a inne kobiety postrzegają je jako bardziej dominujące.


Kolonizacja patogenami chorób przyzębia zwiększa ryzyko zmian przednowotworowych żołądka

28 listopada 2017, 14:25

W jamie ustnej ludzi z przednowotworowymi zmianami żołądka zidentyfikowano większą liczebność patogenów związanych z chorobami przyzębia i mniejszą bioróżnorodność społeczności bakteryjnej.


We wrzodach cukrzycowych, które się nie goją, występują pewne szczepy gronkowca złocistego

19 kwietnia 2019, 10:34

To, czy rana, np. owrzodzenie cukrzycowe, goi się, czy jej stan się pogarsza, zależy od mikrobiomu. Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii stwierdzili, że z ranami, które się nie goją, są związane pewne szczepy gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Zidentyfikowali też inne pospolite bakterie, które mogą zarówno upośledzić, jak i usprawnić gojenie.


Za kilka tygodni poznamy wyniki badań nad amantadyną

11 stycznia 2021, 09:32

Agencja Badań Medycznych sfinansowała badania nad zastosowaniem amantadyny w zapobieganiu progresji i leczeniu objawów COVID-19. Ma ono na celu potwierdzić doniesienia o skuteczności w leczeniu COVID-19 substancji stosowanej dotychczas w chorobie Parkinsona


© casual clickslicencja: Creative Commons

Bierne palenie groźniejsze, niż sądziliśmy

6 maja 2008, 09:03

Nawet krótkotrwała ekspozycja na dym tytoniowy wywiera znaczący wpływ na zdrowie - donoszą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco. Dane zawarte w przygotowanej przez nich publikacji mogą stać się istotnym argumentem w debacie na temat szkodliwości palenia oraz ewentualnych kroków prawnych mających na celu ograniczenie palenia w miejscach publicznych.


Haplogrupa X zapewnia zdrowie?

4 listopada 2010, 12:02

Uczeni badający genetyczne podstawy długowieczności człowieka, skupiają się na genach, które zapewniają przeżycie jak największej liczby lat. Tymczasem naukowcy z University of Miami zaproponowali inne podejście - szukają oni genów zapewniających jak najdłuższe cieszenie się zdrowiem.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy